Chemisch fabriek

Een chemische fabriek van een grote multinational kreeg te maken met productiederving als gevolg van onvoldoende koelcapaciteit door ‘scaling’ in kritische warmtewisselaars. Novochem Water Treatment werd ingeschakeld om hier een oplossing voor te vinden.

Oplossing

Er zijn diverse opties bekeken om te komen tot een betere situatie. Bijvoorbeeld het gebruik van demiwater, onthardwater en snel uitwisselbare reservekoelers. Hier is toch van afgezien vanwege de hoge investeringskosten en de toenemende operationele kosten. Daarbij zouden deze opties gepaard gaan met ingrijpende veranderingen. Vervolgens is besloten om NovoTraqua® toe te passen.

Resultaten

Sinds de koelwaterbehandeling wordt uitgevoerd met NovoTraqua®, is de koelcapaciteit aanzienlijk verbeterd. Na een testperiode van acht maanden is een aantal warmtewisselaars voor inspectie geopend. Deze bleken duidelijk minder afzettingen te bevatten dan voorheen. Een andere belangrijke ontdekking was de veranderende structuur van de oude afzettingen. Met de NovoTraqua® behandeling bleken deze zachter en poreus te zijn geworden. Hierdoor waren ze eenvoudig te verwijderen. Vervolgens zijn de warmtewisselaars weer in gebruik genomen. Maar liefst twaalf maanden bleven ze onafgebroken in bedrijf zonder dat het productieproces stil kwam te liggen.

Lees ook: Producten/NovoTraqua®
Lees ook: Toepassingen/Koelwaterbehandeling